søndag den 26. januar 2014


Streptocarpus Saxorum er ikke til at undvære.

Sidste sommer var første gang, jeg havde Streptocarpus Saxorum, og det er helt sikkert ikke sidste.
Jeg plantede nogle stykker sammen i en lidt større skål, og hold da op hvor de trivedes. Vi havde dem stående i drivhuset og de fyldte hurtigt skålen ud, og blomstrede i øvrigt hele sommeren, med deres blå yndige blomster på lange rødbrune stilke.Da det blev for koldt for dem i drivhuset, flyttede jeg dem ind i vores soveværelse, hvor der også er en lidt kølig temperatur, og i starten gik det meget godt, men planterne begyndte efterhånden at hænge mere og mere, og da jeg op mod jul havde brug for skålen til forskellige løgplanter, bugserede jeg Streptocarpus over i en anden skål.Nu ser planterne efterhånden helt forfærdelige ud, så jeg har derfor forsøgt mig med at sætte nogle af spidserne i fugtig jord, og så håber jeg de vil slå rod. Men lykkedes det ikke, vil jeg helt sikkert købe nogle nye planter til foråret, for undvære denne Streptocarpus når man først har stiftet bekendtskab med den, kan jeg ikke forestille mig, at man kan.


Er der mon nogle af jer andre, der har erfaring med at få Streptocarpus igennem vinteren, det kunne være rigtig dejligt, hvis nogen af jer andre, vil dele jeres erfaring omkring denne plante ?

I dag var jeg i drivhuset, og til min store overraskelse var min Camelia fra forrige indlæg sprunget ud – tror I ikke den er rød, jeg var helt sikker på, at den blev pink og hvis ”jeg var heldig” til den lyse side når den foldede sig ud, men den er RØD.
Jeg skyndte mig ind efter kameraet og her får I derfor et par billeder af den.

 


Når det er sagt synes jeg, selve blomsten er utrolig flot i udtrykket, men jeg skal godt nok abstraherer fra farven.

35 kommentarer:

 1. Det er da godt nok en sød, blåblomstrene plante. Den kendte jeg ikke, men kunne nemt fristes til at prøve.
  Cameliaen er rigtig flot, men når du havde forventet en anden farve, er det med lidt blandet begejstring. Men på den anden side, så er alt hvad der blomstrer nu jo fantastisk dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis ikke du kender den MÅ du prøve, for den er fantastisk blomstervillig og utrolig dejlig !
   Du har helt ret i, at man jo bliver ekstra glad for det der blomstrer nu.
   Mange hilsner
   anita

   Slet
 2. Hej Anita.Kender ikke noget til din yndige blå blomst..........men har noteret den.
  Og jeg synes da at din Camelia ser flot ud,Og fint at den blomstre lige nu.
  Er så småt i gang med at så stauder..........men har fået nyt kamera og en lille tablet.Så der er lidt teknik at sætte sig ind i.
  Godaften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Så MÅ du simpelthen prøve den til sommer !
   Jeg har også fået sået lidt, så forventningerne er store.
   Ja jeg så du skrev et andet sted at du har fået nyt kamera og en lille tablet - jeg kan næsten regne ud at det må være en Canon 6D du har investeret i ! Det er jeg sikker på at du bliver RIGTIG glad for, for det er et SUPER kamera, men du har ret i, at der lige er lidt der skal på plads mht teknikken.
   Min Camelia er faktisk rigtig flot, men jeg fik jo af vide den var lyserød og nu er den så RØD - den skal jeg lige have "vent", men som Anette skriver, er det dejligt der er noget der blomstrer nu, og det er jo rigtigt.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 3. Hej Anita
  Jeg købte Streptocarpus i september, den stod også fint et stykke tid, men ikke så flot som din. Nu er min heller ikke for køn, men jeg regner med, at den kommer sig, når lyset kommer, skal vi ikke tro på det.
  Jeg må give dig ret, der er noget over den camelia, som jeg heller ikke er helt vild med. Jeg kan ellers godt lide enkle blomster, men ikke lige på en camelia, det må være det. De gule støvdragere sammen med den lysrøde farve er bare for meget, tror jer.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja jeg kan godt huske at du købte din Straptocarpus på plantemarkedet i Botanisk Have i Århus !
   Ud fra det Lisbeth (Contryliv) skriver har du helt ret i, at den nok skal komme sig når lyset kommer tilbage.
   Den er faktisk mere rød i virkeligheden end billedet gengiver, og jeg tænkte godt nok på dig da jeg så det, for da du skrev sidst at bare den ikke var rød, gav det et helt gib i mig !
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  2. Ja det var ikke helt godt med den røde farve der, hvis du ikke vil have den, kan det være at Jette er aftager :)

   Slet
  3. Hej fru Høneballe
   Nej, det var ikke helt godt !
   Jeg må se om jeg kan vende mig til den, for et eller andet er der nu alligevel over den, selv om det aldrig ville havde været en jeg selv ville købe !
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 4. Hej anita
  Det er en skøn plante og jeg har haft den som almindelig stueplante året rundt, så ind i varmen i vindueskarmen med den, frisk jord på og se om den vil igang hvis du er lidt sparsom med vandingen og muligvis kun i underskålen indtil rødderne er blevet trukket lidt nedad.
  Held og lykke:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg synes den er helt fantastisk, tænk den blomstrer uafbrudt hele sommeren !
   Jeg tør næsten ikke skrive det, men planten ligger ude i en affaldssæk med andet haveaffald, for jeg gjorde simpelthen kort proces, og har kun de spidser i bakken tilbage ;0( Men næste år må jeg give den en chance i stuen.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 5. Hvor er den dog fantastisk din strepto..... carpus :). Sådan én må jeg have fat i til foråret. Hvor har du købt den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja den var helt vild med at blomstrer, helt fantastisk !
   Jeg fandt den på torvemarked i Næstved, men mange blomsterhandlere havde den i sommer, så den skulle være til at finde !
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 6. Hej Anita din Streptocarpus, kender den ikke men den er et bekendtskab værd kan jeg se. Din Kamelia er fantastisk smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Ja Straptocarpus er virkelig et bekendtskab værd, jeg er i hvert fald overbevist !
   Du har ret i at min Camelia er smuk, men da jeg ikke er så god til rød skal jeg liiiiige vende mig til farven. Men når man sidder og nærstuderer den ser det næsten ud som om den er lavet af silkepapir og den minder mig lidt om de (FLOTTE, FLOTTE) blomster jeg lærte at lave til mit fastelavnsris da jeg var barn.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 7. Jeg kender desværre ikke noget til Straptocarpus, men spændende bekendtskab ser det ud til, cameliaen er da nu skøn også i rød, og måske en farve der ser ud af lidt mere på denne årstid.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Det er et MEGET spændende bekendtskab, så en Straptocarpus kan det kun anbefales, at du får fingrene i til sommer.
   Den røde farve på Cameliaen er virkelig livsbekræftende, og som Karsten skriver, er der måske også lidt højere til loftet om vinteren .........
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 8. Jeg har haft den et par gange, men jeg er ikke god til at holde liv i den. Jeg mener ikke de tåler udtørring overhovedet. Men det er måske mig. Det er de lådne blade jeg er helt vild med. Minder en del om min yndlingspelargonie - P. Tomentosum, bortset fra at bladene på Streptocarpus ikke dufter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Jeg har faktisk ikke tænkt over at den ikke tåler udtørring, men du kan da godt have et point i, at den måske har været for tør her i løbet af vinteren - tusinde tak for det råd, det skal jeg huske til næste år når jeg tager dem med ind i stuen, hvor Lisbeth skriver de nok hører bedre hjemme end i et koldt soveværelse.
   Jeg kender ikke den pelargonie du taler om, men hvis den minder om Straptocarpus er det helt sikkert en jeg også kan lide (jeg vil prøve at Google den).
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita
   PS. Jeg så hos Susan at du omtalte Københavnerpotten/krukken, hvad er det for en af dem ?

   Slet
  2. P. Tomentosum er så en af dem jeg laver til dig, når vi ses på Kornagervej. Så den har du lige om lidt!
   Jeg har svaret hos Susan, men gør det også lige her. Det er den potte med den dobbelte tungekant øverste tv. Den laves også i en mørkgrå udgave hos Aldershvile Planteskole, hvor jeg iøvrigt har historien fra.

   Slet
  3. Har lige været inde og Google P. Tomentosum og jeg kan godt se hvad du mener med at løvet ligner Streptocarpus - der er flere forskellige blomsterfarver der kommer frem ved søgningen, men også den hvide du har kørende på din blogforside ! Den har jeg hver gang jeg har besøgt din blog været helt vild med, og jeg kan næsten regne ud, at det er den du taler om. Jeg vil glæde mig SÅ MEGET til en aflægger af den, tusinde tak fordi du tænkte på mig Bente, det er jeg RIGTIG glad for.
   Hvor er det en sjov historie om Københavnerpotten, den er helt ny for mig, tænk der har været en pottemager i Kbh de har lavet dem i årevis, det er da rigtig sjovt.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 9. Hej Anita

  Ja, når temperaturen sådan synker så må de sarte planter flyttes:)
  Jeg har ikke noget mod rød som sådan, specielt på denne årstid er der da også lidt højere til loftet - ikke?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Du har helt ret i, at der er højere til loftet her om vinteren, og det gør selvfølgelig en kæmpe forskel, at der er noget der trodser årstiden og blomstrer nu !
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 10. Jeg kendte ikke en Streptocarpus Saxorum, men hvor er den yndig - så fine små blomster og en flot farve. Og jeg synes, at din Camelia er meget smuk.
  Ha' en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Madame
   Den må du simpelthen stifte bekendtskab med til foråret/sommer, for den er bare så fin, og rigtig god til at have stående på eks. havebordet.
   Min Camelia er rigtig smuk, jeg skal bare lige "vende" mig til den røde farve.
   Også dejlig aften til dig.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  2. Ja, jeg må købe en Streptocarpus Saxorum til havebordet - det vil jeg glæde mig til! God aften til dig!

   Slet
 11. Den lilla blå är så söt!
  Det ser ut som en Tage A skål. mycket snygg!!!
  Hälsningar
  Mariana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mariana
   Nej det er faktisk ikke en Tage A skål, selv om den er i samme stil som hans ting, men den er fra firmaet Accantus som kalder den ministerskål !
   God dag.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 12. Den skønne Streptocarpus har jeg også i en hvid udgave. Det er nogen jeg har byttet mig til men ved at de stammer fra Dibleys i England. Jeg overvintrer dem i mit drivhus om vinteren sammen med alle mine andre Streptocarpus og Pelargonier, ved 7-10 grader.
  Pas på med ikke at gi' dem for meget vand om vinteren. Jeg har altid haft den indendørs men vil da prøve at lave et eksemplar til havebordet i år.
  Hilsen Rita fra Blomstertøsens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita
   Spændende at den også findes i hvid, det vidste jeg ikke, og hvor er det sjovt, du kan fortælle om dens oprindelsen. Du skriver, at du har byttet dig til din hvide Streptocarpus, ved du om den også kan købes i handelen, eller den er så lidt udbredt, at jeg ikke skal regne med at finde den ?
   Nå, der gav du mig noget af en udfordring, du har din ved 7-10 grader i drivhuset, og da jeg holder 5 grader i mit drivhus er det for koldt, derfor prøvede jeg med placering i vores soveværelse, men det er jo alligevel noget varmere end 10 grader.
   God dag.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  2. Hej Anita
   Jeg er ikke stødt på den hvide nogen steder. Den blå har jeg set hos Fuchsiahaven i Skjoldelev men tror ikke jeg har set den andre steder. Måske er den bare ikke kommet her til midtjylland. Håber du får held med dine stiklinger for skøn det er den.
   Hilsen Rita fra Blomstertøsens have.

   Slet
 13. Jeg håber at din plante kommer igen, ellers må du nok købe nogen nye til foråret, for de er velnok søde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Jeg skal helt sikkert ud og finde nogle fine eksemplarer til foråret, for Streptocarpus må jeg have nogle flere af.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 14. Kære Anita.

  Meget smuk plante i en meget smuk skål. Og de to klæder hinanden virkelig godt..
  Det var et nyt plantebekendtskab for mig.

  Snevejrshilsner fra Mors

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tante Grøn
   Ja du har fuldstændig ret, skålen og planten klæder hinanden særdeles godt, de kobberfarvede stilke går lige ind og fanger skålen, men det blå/grønne i skålen fanger også selve blomstens farve men også de grågrønne blade, så det er et godt match.
   Kan jeg finde et fint eksemplar, skal jeg tage en plante med til dig !
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 15. Hej , jeg har streptocarpus saxorum i flere år som stueplante, har købt i gartneri Jensen ved Køge. Planten skal have meget veldrenet jord ( jeg tilsætter små leca kugler( ell. perlite ) også lidt vermiculite ( holder på fugt ) og planten vokser super flot i meget lyse omgivelser. Om vinteren ikke så meget vand, lidt til den tørre side, afhænge af temp i rummet. Du må ikke opgive, det er meget nemt med streptocarpus ( også hybriderne ).
  Jeg kan godt lide dine billeder. Hilsen Sava

  SvarSlet