søndag den 12. januar 2014


De to sidste chili er høstet og et paradisæbletræ plantet.
Selv om vi nu er et stykke inde i januar, vil jeg alligevel ønske jer alle her i haveblogland et rigtig godt nytår.

Her hos os har vi været heldig, at kunne høste chili helt frem til i går, hvor vi høstede de sidste to salatchili der var værd at spise, og de resterende må så desværre kasseres, for de er blevet bløde.
 
 
Vi elsker den ballonagtige salatchili Aji flor/orchid aji, som jeg efterhånden har dyrket en tre år, for den kan BARE IKKE undværes, og derfor glæder jeg mig også til, snart at skulle i gang med at så, så vi kan få gang i nogle små nye chiliplanter.

Ved et besøg på Gartneriet Toftegård sidste forår, fik den unge mand jeg blev ekspederet af overbevist mig om, at jeg skal prøve at overvintre mine chiliplanter, så jeg på den måde kan strække sæsonen, da de gamle planter, sætter frugter længe før de små planter, vi sår i det tidlige forår. Derfor håber jeg, at jeg kan holde liv i mine chiliplanter, så vi dermed får mulighed for, hurtig at kunne høste chili igen.
I dag lige her inden det blev mørkt, nåede vi at plante det Paradisæbletræ Malus ”Ydun”, som jeg har været heldig at få til halv pris sidste weekend, da Høsterkøb Planteskole havde 50% på alle varer på hele planteskolen. Hold da op hvor var det svært, ikke bare at smide alt det i vognen som jeg kunne tænke mig, jeg måtte i den grad lægge bånd på mig selv, for ikke at ende med at bruge en hel formue.
Jeg synes, jeg fik købt nogle gode ting, som sagt Malus Ydun, en smal Burgon Ball planteske, nogle forskellige store og små zinkunderskåle, en terrakottakrukke, lidt hyacinter, og så hoppede bogen Storkenæb af Birgitte Husted Bendtsen også ned i kurven. Den bog var en af de havebøger, jeg havde ønsket mig, og som jeg ikke fik til jul, så da jeg kom hjem med den, gav jeg min mand bogen under armen med ordene: den kan I give mig ved lejlighed…… ja, så det glæder jeg mig til ;0)


Paradisæbletræet har vi plantet som overstander, til et bunddække af klatrehortensia. Det er plantet på en lille trekant der er klemt inde mellem vores bøgehæk og indkørslen. Det er et område, hvor det har været svært at få noget til at gro og se ordentligt ud, idet jorden er fuldstændig kompakt af rødder fra hækken og en gran samt nogle cypresser, så derfor har vi forsøgt os med klatrehortensia som er plantet i plasticspande hvor bunden er skåret ud, hvilket forhåbentlig kan hjælpe dem lidt på vej, og det ser ind til videre ud til at være lykkedes. Så derfor prøver vi nu også med dette paradisæbletræ på samme måde og derfor er det plantet i en stor murerbalje hvor bunden ligeledes er skåret ud.

Jeg glæder mig til at se resultatet til foråret hvor forhåbentlig både paradisæbletræet og vores klatrehortensia, med deres hvide blomster, blomstrer det bedste de har lært.

12 kommentarer:

 1. Held og lykke med dit paradisæbletræ, mon ikke det klarer det. Jeg kan godt forstå, at det var svært i planteskolen, når alt var til ½ pris, rent slaraffenland :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det var virkelig rent slaraffenland, for det er en KÆMPE planteskole med næsten alt hvad en havetrold kan ønske sig.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 2. Utroligt, at man kan plante træer i januar måned. Mon ikke du har fundet løsningen på jeres problemområde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja og godt jeg fik det gjort i går, for nu er jorden dækket af sne og det fryser der ude.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 3. Også et godt nytår til dig. Sikke gode kup du gjorde på planteskolen. Du kan godt glæde dig til din gave. Jeg har den. Jeg bor iøvrigt tæt på Birgitte Husted Bendtsen, hun bor bare længere ude mod fjorden. Jeg køber altid nogle nyheder af hende, når jeg er til plantemarked på Gimsinghoved hver forår. Så jeg er ved at have nogle forskellige storkenæb, men også floks, som Birgitte har skrevet en bog om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Nogle gange kan man jo være heldig. Jeg var ikke klar over at Birgitte bor på dine kanter. Jeg kan lige forestille mig, at du har en MASSE storkenæb i din dejlige have. Jeg har ikke så mange, men ønsker mig helt sikkert flere, men jeg havde faktisk Birgittes 1. udgave af bogen, den har vi desværre fået afleveret på biblioteket eller lignende, i hvert fald har jeg den ikke mere, så jeg glæder mig til den nye udgave.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 4. Hej Anita.Sikke da nogle gode fund du gjorde.Er spændt på at se dit paradistræ blomstre.
  Er bare så glad for mit.Og bogen om storkenæb ønsker jeg mig også.
  God dag knus Jette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja man ved jo faktisk ikke hvor man skal ende og begynde når man bliver slået løs mellem så mange tilbud.
   Jeg har længe ønsket mig et paradisæbletræ - også fordi jeg har tænkt at ville bruge æblerne til dekoration, og jeg er sikker på at jeg bliver rigtig glad for det.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 5. Hej Anita, rigtig god nytår også til dig og held og lykke med dit paradisæbletræ. Sikke nogle smukke billedcollager. Jeg har også dyrket chili og haft stor glæde af dem.
  Ha' en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha' Madame. Jeg tror det er sådan for de fleste, at har man først dyrket chili en gang ja så dyrker man altid chili.
   God aften også til dig.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 6. Sikke en god ide med baljerne, det vil jeg huske. Det bliver spændende at se Paradisæbletræet i blomst! Kan helt og aldeles tilslutte mig din chilibegejstring, for første gang havde jeg mange frugter i min chili i mit lille drivhus. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Jeg håber meget det ER en rigtig god ide og at både paradisæbletræet og mine klatrehortensia vil trives også på længere sigt.
   Så skal du måske også snart til at så chili ?.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet