lørdag den 21. december 2013


Tilbehør til juleanden - Sursød æblekompot med vanille !

Sidste år fandt jeg denne opskrift fra Isabellas, og der er ingen tvivl om, at denne æblekompot kan vi ikke undvære, så den må vi have igen i år.

Ja, det er faktisk lidt sjovt for isabellas opskrift bliver introduceret med ordene:

Anden skal ikke udskiftes juleaften, hvis du spørger mig, men tilbehøret må gerne fornys i det små.



Det kan jeg tilslutte mig fulgt ud, men når tilbehøret så falder i så god smag, at det heller ikke kan undværes, så når man jo blot der til, at ALT SKAL VÆRE SOM DET PLEJER, og ja det er jo så nok der, vi står i år.

Jeg håber, der er nogle af jer, der kigger forbi her på bloggen, der har mod på at tilføre denne sursøde æblekompot til julemiddagen, for den ER BARE GOD!

Fremgangsmåde:       

2    dl æbleeddike

1,5 dl rørsukker

1 stang vanilje flækket

2 nelliker

5 sorte peberkorn

½ tsk. stødt allehånde

1 tsk. salt

5 æbler

1 mango

1 håndfuld tranebær – gerne frosne

2 laurbærblade

Del æblerne i otte både og fjern kernehusene. Det er ikke nødvendigt at skrælle dem. Del mangoen i både. Kom alle ingredienser i en gryde og lad det simre ved svag varme en lille time. Frugten skal være mør, men ikke udkogt. Hæld kompotten på skoldede glas og stil på køl. Vil du gerne lave lidt større mængder, kan du fryse kompotten, eller konservere den med Atamon.
Ud over anden, passer denne kompot også fint til en gammeldags oksesteg, til vildt eller til ost.
 
 
Sidste år kunne jeg ikke fremskaffe æbleeddike, men fandt i stedet balsamisk æbleeddike, og den var altså heller ikke tosset, så nu er jeg spændt på at smage, hvor stor forskellen er på udfaldet af disse to eddiker.

God appetit.

15 kommentarer:

  1. Vi SKAL have rødkål, så den lækre opskrift må vente til en anden god gang.Der er jo også æbler og svesker i anden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Rødkål kan man ikke undvære, vi tager det hele med, både rødkål og denne kompot !
      God aften.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
  2. Uden tvivl en lækker opskrift, men vi skal slet ikke have and i år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      DEN er SUPER lækker !
      Vi skal faktisk heller ikke have and men gås, men her passer den også perfekt.
      God aften.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
  3. Hej Anita.Det lyder meget spændende med den opskrift............men er ikke sikker på at familien vil acceptere noget nyt til juleaftenen.
    Rigtig god jul til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Ja vi har alle mange traditioner omkring julen, og der er ingen der ændre på det, for så er det ikke en RIGTIG jul !
      Du ønskes også en god jul her fra.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
  4. Heller ikke her bliver der fornyelse lige vedrørende æblerne. Til gengæld skal vi have en ny spændende rød salat med hakket rå rødkål, rødbeder, rødløg og granatæble. Den vil jeg glæde mig til. Jeg står for den alm. rødkål med nelliker, appelsinsaft og ribsgelé.
    Men det er da spændende med lidt fornyelse også denne aften. Salaten er mest til tøserne. Mænnerne vil godt undvære salat den aften!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente
      Jeg stødte også på den opskrift du omtaler med rødkål, rødbeder, rødløg og granatæble - den lyder også rigtig dejlig og ser utrolig indbydende ud.
      Du må have en rigtig god jul.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
  5. Hej Anita Det var en god ide, vi kan nemlig ikke putte æbler i anden pga allergi overfor dette i familien. Så jeg vil prøve din opskrift, så kan vi stadig få æbler uden at blande det med anden 😊 hilsen Tina fra leblomster.blogspot.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tina
      Det var en rigtig god ide, at få æblerne på denne måde, nu de ikke kan komme i anden. Jeg glæder mig til måske at få en tilbagemelding fra dig på, om hvad du så synes om æblekompotten !
      God jul.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
    2. Hej Anita æblekompotten blev lavet, dog glemte jeg at købe æbleeddike. Men heldigvis havde jeg hindbær eddike som var indkøbt på en Frankrigstur. Kompotten blev et hit. Næsten alt blev spist juleaften, resten tog jeg til frokost de efterfølgende dage. Det er bestemt ikke sidste gang den bliver lavet.
      God søndag mvh Tina

      Slet
    3. Hej Tina
      Tak fordi du gav dig tid til at vende tilbage med din vurdering af opskriften. Det glæder mig, at du blev lige så glad for den som jeg, min oplevelse var dog, at den balsamiske æbleeddike var en tand bedre end alm. æbleeddike.
      Også god søndag til dig.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet
    4. Hej Anita jeg vil prøve med balsamisk æbleeddike næste gang. Glemte at skrive, at jeg erstattede rørsukker med stevia, er på kur selv i julen. Mvh Tina

      Slet
  6. Det lyder vel nok lækkert - tak for opskriften, og jeg er helt enig: tilbehøret må gerne fornys i det små.
    Rigtig glædelig jul, Anita!

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Madame
      Selv tak, jeg håber du bliver lige så glad for den som mig.
      Du må også have en rigtig god jul.
      Mange hilsner
      Anita

      Slet