lørdag den 5. januar 2013Troldnødden blomstre

Jeg opdagede til min overraskelse at min Troldnød Hamamelis blomstre, den plejer godt nok at være tidlig på den, selv når jeg sammenligner med min forældres Troldnød, men det er den 5. januar i dag, og det synes jeg godt nok er tidlig tidlig, og da den er sprunget forholdsvis meget ud, har den muligvis stået i blomst de sidste dage.
Da jeg ikke kan mindes at Troldnødden har stået i blomst SÅ tidligt, besluttede jeg mig for at slå den op for at læse hvad der var skrevet om det, og der stod faktisk, at den blomstre fra januar til april – så den er god nok !
Ydermere stod der, at den ikke hører naturligt hjemme i Danmark og at den art jeg har Hamamelis japonica stammer fra Japan, andre arter stammer fra Asien og nogle fra Nordamerika – måske I ved alt om det, men det må jeg tilstå, det gjorde jeg ikke.
Videre stod der, at en sådan eksotisk plante ofte bliver glemt i iveren efter at skabe haver og landskab med et fundament af danske planter til gavn for faunaen, og det var bemærket, at Troldnødden er alt for god til at blive glemt. Den synsvinkel kan jeg kun tilslutte mig, det er SÅ livsbekræftende når Troldnødden før alle andre buske giver sig til at blomstre, den lyser virkelig op i haven og den dufter til lige med af honning – det er da livsbekræftende på denne årstid.


Noget jeg ikke vidste var, at den også bliver og er blevet brugt som nytteplante:
Førhen blev grene fra den brugt til at finde vand med. Medicinsk har planten haft betydning, tidligere blev blade og bark brugt til behandling af betændelsestilstande, og i Europa brugte man den til at lave et udtræk fra de unge kviste, hvilket blev brugt mod diarre og mod hæmorider, det blev kaldt hamamelisvand. De senere år har man påvist, at nogle af plantens indholdsstoffer rent faktisk har en sammentrækkende virkning, men man har endnu ikke helt klarhed over, hvad det er der virker. Jeg tror jeg vil undlade at gøre forsøget !

Jeg synes, det var rigtig spændende læsning, hvorfor jeg gengav lidt af det her !


Det dejligste vejr havde som bekendt lagt sig over landet i dag og det blev til en tur ved Esrum Sø, som jeg lige vil vise lidt billeder fra.Det er Natalie min ældste datter, der har taget billederne fra søen !

26 kommentarer:

 1. Smukke billeder fra søen, men desværre kan vi ikke se billederne af din troldnød. Men det var interessant at læse om den.
  Jeg havde også en troldnød, men den døde sidste forår, det milde vejr og den efterfølgende hårde frost tog desværre livet af den.
  De er ret dyre i anskaffelse, så det var ærgerligt.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 2. Det driller da noget, nu kan jeg se troldnøden, men ikke din datter billeder af søen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved godt nok ikke hvad der sker, billederne forsvinder et efter et efterhånden som jeg får lagt dem på - og det kan ikke gøres på normal vis, så for overhovedet at få dem på har jeg fundet en alternativ løsning, men det holder åbenbart heller ikke i længden!
   Jeg kan se Iberis skriver, at hun også har haft problemer ??
   Jeg prøver igen i morgen for det er helt umuligt :0(
   God aften
   Anita

   Slet
 3. Jeg kan desværre ikke se dine billeder :-(

  En trolnød står også på min ønskeliste. Den ville lyse gevaldigt op i denne tid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej jeg har godt nok problemer med de billeder - de er ellers gode ;0) men jeg må prøve igen i morgen for det er helt umuligt !
   Kan se Iberis også har haft problemer.
   God aften
   Anita

   Slet
  2. Nu kan jeg se alle billederne, og hvor er de skønne.
   Jeg SKAL have en trolnød ;-)

   Slet
  3. Godt det nu lykkedes at få billederne på så I også kan se dem. Ja, jeg forstår godt at du skal have en troldnød den er BARE helt fantastisk på denne årstid.

   Slet
 4. Prøv at bruge Google Chrome i stedet, jeg kan se, at det har hjulpet May, så måske kan det også hjælpe dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så lykkedes det, utrolig så hurtigt det går når man bare kender genvejen.
   Det var da øv at din troldnød er gået til - jeg har måske været heldig for min er ca. 23 år, og var noget af det første vi plantede efter at vi havde bygget vores hus og skulle have lidt grønt omkring (det var en gave).
   Endnu engang tak for hjælpen
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  2. Ja nu kan jeg se din fine troldnød, ja du har været heldig 23 år, det må være en pænt stor en.
   Selv tak.

   Slet
  3. Den vokser jo langsomt men jeg har da de seneste år holdt den lidt nede, for den skal ikke blive højere og vi skal også kunne komme rundt om den på to af siderne.

   Slet
 5. Hej Anita.Det var da noget værre bøvl med de billeder.Det er bare så irreterende når det ikke fungerer med teknikken.
  Men dejlige billeder af både troldnøden....dejlig med noget i blomst på denne årstid...og de skønne men kolde billeder af søen.
  Jeg bruger kun google chrome,det er det hurtigste og mest sikre system.
  Men god aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Ja hold da op jeg er helt svedt !
   Tak for dine imødekommende ord - ja det er virkelig dejligt med noget i blomst nu.
   Det var utrolig nemt at bruge google chrome, så det vil jeg også gøre fremover.
   Knus
   Anita

   Slet
 6. Hej Anita.
  Jeg har lige fundet din blog. Jeg var inde i trafikkilder på min egen blog, og så kunne jeg se at nogle af mine sidevisninger kom fra din blog af, og så er jeg jo nysgerrig. Og hvor heldigt, for det er da en rigtig flot og spændende blog du har. Jeg har kigget lidt rundt i dine gamle indlæg, og hvor er det gode indlæg du laver, og fine billeder. Må jeg godt spørge om i hvilket program du laver dine fine collager? Jeg ar lavet mine i picasa, men kan der ikke finde en med billeder på række. Hvor er det et flot udendørs julebord du har pyntet med moshjerterne.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Tak for dit flotte kompliment, det glæder mig meget at du finder min blog spændende.
   Du lagde måske mærke til, er jeg først lige begyndt at lave collager, for jeg har først lige fundet ud af hvordan "man" gør - jeg bruger ikke picasa men FotoScape, hvilket er SUPER nemt.
   Som du måske har set, meldte jeg mig som fast læser hos dig for en lille uge siden, så det er da dejligt at høre, at der kommer noget trafik fra mig over til dig. Jeg er i øvrigt meget imponeret over jeres store projekt skurvogn, gæs samt alt det andet flotte du viser.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  2. Tak Anita.
   Det vil jeg prøve om jeg kan finde ud af :-) Jeg er ikke nogen ørn til det med billederne, men håber at øvelse gør mester....engang :-) Synes nogle gange at billederne flytter sig, det ser fint ud i kladden, og på vis blog, men når jeg så ligger det op så ser det anderledes ud, hmmm
   K.H. Anette

   Slet
  3. Selv tak.
   Jeg er heller ingen ørn ud i dette tekniske univers men jeg forsøger så godt jeg kan, med lidt hjælp fra min datter. Men med hensyn til collager har de aldrig rykket sig for mig det har mere været alm. enkeltstående billeder der pludselig har været tekst hen over. Jeg har nogle enkelte gange måtte slette billeder efter at jeg har udgivet indlæget, men ellers har jeg kunne rykke på teksten efter at indlæget er udgivet således, at billederne bliver enkeltstående også i den udgivende version.
   Ifbm alle problemerne med at udgive dette indlæg blev jeg gjort opmærksom på Google Chrome, hvilket jeg håber kan afhjælpe nogle problemer, så det vil jeg bruge fremover, jeg ved ikke hvad du bruger, men hvis ikke kan Google Chrome måske også hjælpe dig !
   God dag.
   Anita

   Slet
 7. Hej Anette

  Så fandt jeg også frem til din Blog og det var heldigt for sådan en Troldnød vil jeg have, jeg kan lige se den sammen med Kejserbusk Jule roser og påskeklokker, så er der liv i haven tidligt.
  Nu vil jeg snuse lidt rundt på din Blog..og se om jeg kan finde ud af hvor man tilmelder sig som fast læser.

  Mange Hilsner Fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Det lyder virkelig også som et dejligt bed du har i tankerne, Troldnød, Kejserbusk Juleroser og påskeklokker -jeg vil plante nogle juleroser og påskeklokker under min Troldnød - Tak for inspirationen !
   Det glæder mig du har lyst til at tilmelde dig her på bloggen som fast læser.
   God aften
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 8. Svar
  1. Ja, det var virkelig også en fin lørdag vi havde her - jeg har jo efterfølgende læst, at andre her i blogland skrev, at de var ved at blive vinterdeprimeret pga tåge.
   God aften.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
 9. Utrolig smukke billeder af søen med spejlinger af himlen! Jeg elsker sådanne horisonter over vand, med en spændende himmel over. Smukt, smukt! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Det var en meget meget smuk dag i lørdags, dejligt min datters billeder kan gengive lidt af det - jeg er også vild med en så eventyrlig dag.
   God aften.
   Anita

   Slet
 10. Hej Anita.
  Jeg kan godt forstå du er glad for din Troldnød. Skønt du deler din begejstring med os. Der var også noget af det du skrev, jeg ikke vidste.
  Jeg har ikke selv Troldnød i haven (endnu?), men jeg har en Kejserbusk, som også blomstrer omkring denne tid. Jeg har dog ikke set nogen blomster endnu, kun meget store, bristefærdige knopper. Knopper og blomster er, som du også skriver det, ekstra livsbekræftende på denne årstid.
  Dejlige billeder din datter har taget, det kan du hilse og sige hun er rigtig god til.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Måske vi får lov at se din kejserbusk når den springer ud, de er rigtig dejlige - jeg har selv en dværgkejserbusk men den har desværre kun haft én enkelt blomst over mere end 25 år, hvilket har gjort, at jeg aldrig har anskaffet mig en mere !
   Jeg skal lade dine rosende ord gå videre til Natalie - tak for det.
   God aften
   Mange hilsner
   Anita

   Slet